23 Nisan 2009 Perşembe

Bölünmüş Kovanlara Kapalı Yavru Takviyesi

nisanın 2 sinde anasız olarak böldüğümüz kovanları kontrol ettiğimizde günlük yumurtanın olduğunu gördük Analar çiftleşme uçuşundan dönmüş ve yumurtlamaya başlamıştı. artık kapalı yavru takviyesi yapmanın zamanı gelmişti. ve bizde 1 er çıta kapalı yavru takviyesi yaptık.

elbette kovanı bölmekle iş bitmiyor asıl mesele bölünen kovanın bal mevsimine güçlü bir şekilde girmesini de sağlamak. bu durumda bölünen kovana takviye vermek zaruridir.

Neden diye sorulacak olursa da aslında hesap basit nisanın 2 sinde acık ve kapalı yavru alınarak bölünen kovandan yaklaşık 12-13 nisan gibi analar doğuyor 5-6 gün sonrada çiftleşme uçuşuna çıktılarını hesap edersek yaklaşık 18-20 gün sonra ilk yumurtlama işlemine başlamış oluyorlar. bir işçi arının yumurtadan 21 günde çıktığını da hesap edersek ilk böldüğümüz gün verilen açık yavrularda aşağı yukarı bu günlerde doğmuş oluyorlar.

yeni ananın yumurtalamaya başlaması 20 gün olarak baz alırsak kovan içindeki görev değişikliği de bu süre zamanında hiç yeni üye gelmemiş oluyor ve düzenin devam edebilmesi için ana arının yumurtlamaya başladığı süreç içinde yeni yavrularında doğmuş olması gerekiyor ki o acık yumurtalar arı sütü ile beslenebilsin yani süreçteki 20 günlük kaybı azaltmak ve boşluğu doldurmak için kapalı yavru takviyesi gereklidir.

burada dikkat edilecek husus ise kapalı yavru takviyesinin ana arı çiftleşme uçuşundan dönmüş ve ilk yumurtalarını atmış olması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder